Sivut

13.6.2013

Eläköön intohimoinen barista!

Erinomaisen kahvin tuoksuisella riemulla pääsemme tutustumaan maailman lahjaan Porin kahviskenelle - Viva La Coffeen (seuraa myös Facebookissa) baristaan Matias Merikukkaan.

Kaikki tehdään fiiliksellä, rakkaudesta kahviin.

Barista luonnehtii kahvimakuja työkseen, mutta miten Matias luonnehtisi itseään?

- Intohimoinen, sydämellä mukana. Kaikki tehdään fiiliksellä, rakkaudesta kahviin - ja tämä välittyy asiakkaalle.

Miten makujen mestari on päätynyt kahvien äärelle? On jännä havaita, että ensimaistot kahvin parissa ovat olleet vastaavia kuin omani:

- Aloin juoda kahvia noin 12-vuotiaana, mutta silloin se oli ennemminkin huonoa kahvia ja päälle paljon maitoa.

2008 Matiaksen tie vei työharjoitteluun ravintola Buccoon, jossa hän sai maistettavaksi Cafe Solon tuorepaahtokahvia. Siten hän päätyi käymään Cafe Solon paahtimossa Puuvillassa, joka oli entuudestaan tuntematon paikka. "Olin ihan fiiliksissä", mies muistelee ja jatkaa:

- Tiskillä kysyttiin, että haluatko tumma- vai vaaleapaahtoista kahvia ja olin, että 'Mitä?!' Sain tummaa kahvia ja kokemus oli tajunnanräjäyttävä! Mietin, että voiks näin hyvää kahvia olla olemassa?

Olin tehnyt sellaista perussuttuu, mitä joka paikassa on.

Matias päätyi toiseen harjoitteluunsa Cafe Soloon ja ravintolakokiksi valmistuttuaan jäi paikkaan töihin. Hän oli Cafe Solossa töissä vuoden ja kävi sinä aikana Tampereella Kahvila Valossa oppimassa baristataitoja.

- Siellä opetettiin, miten oikeasti tehdään espressopohjaisia kahveja. Sitä ennen olin tehnyt sellaista perussuttuu, mitä joka paikassa on.

Miehen kahvifilosofiana on tarjota tuoretta, hyvistä raaka-aineista tehtyä kahvia, joka on valmistettu intohimolla.

Buccon, Cafe Solon ja Kahvila Valon kokemusten jälkeen merkittävä askel kahviammattilaisen tiellä oli oman firman perustaminen.

- En tuntunut kehittyvän työssäni ammatillisesti. Menin Helsinkiin kiertelemään kahvipaikkoihin ja keskustelemaan alan ihmisten kanssa, jolloin tajusin, miksi teen tätä.

Viva La Coffee näki päivänvalonsa lokakuussa 2012, kun Porin uudistettu kauppahalli avattiin. Matias ei halunnut tuottaa kahvilansa nimellä peruskahvilafiilistä.

- Mietin jotain, että eläköön kahvi...kunnianosoitusta kahville, siitä nimi.

Oman yrityksen myötä barista on päässyt hiomaan osaamistaan täysillä ja onkin kehittynyt omien sanojensa mukaan valtavasti. Ensi lokakuussa hän suuntaakin kisaamaan baristojen SM-tittelistä ja heinäkuussa alkaa kova treenijakso.

Entä mitkä ovat baristan vinkit kotikeittiöihin, joissa halutaan nauttia laadukkaasta kahvista?
  • Tärkeintä on käyttää tuoretta, laadukasta kahvia.
  • Kahvin ja veden suhde on oleellinen, ettei tule liian vahvaa tai liian laihaa.
  • Puhdas keitin ja välineet ovat todella tärkeitä.
  • Kahvi on nautittava tuoreena, 10–15 minuuttia valmistumisen jälkeen. Termospullossa kahvi säilyy hyvänä tunnin.

Loppuun kiusoitellaan baristaa sana-assosiaatiotestillä - Mitä tulee miehelle ensimmäisenä mieleen seuraavista sanoista:

Blue Mountain -kahvi (monissa lähteissä maailman arvostetuimmaksi todettu kahvialue):

- Yliarvostettu.

Kopi Luwak (sivettikissojen syömiä ja ulostamia kahvipapuja, joista valmistetaan kallista ja arvostettua gourmet-kahvia)

- Coffee from asshole to assholes.

Huoltoasemakahvi

- Parantamisen varaa.

Kapselikahvilaitteet

- Kuraa.